En bok från Gidlunds förlag

Christina Kellberg:  Kvinnofångar. Brev och drömmar i skuggan av kriget.  

Andra världskriget rasar, men på Växjöfängelset utkämpar kvinnorna ett eget krig. Anstalten är Sveriges enda kvinnofängelse, och hit kommer kvinnor som dömts för fosterfördrivning, stöld, spioneri och lösdriveri. Deras brott är ofta så kallade nödbrott, orsakade av fattigdom.

Flera av kvinnorna på fängelset har barn, som de tvingats lämna kvar hos släktingar eller som myndigheterna placerat på barnhem. Åtskilliga kvinnor är gravida när de kommer till fängelset och föder barnen där.

Kvinnofångar skildrar Sverige under 1940-talet, samtidens moral och ett fyrtiotal kvinnor som begått brott. Fångarnas röster framträder särskilt klart i brev som de själva skrev eller som kuratorerna på fängelset hjälpte dem att skriva. Dessa brev är fyllda av längtan efter barnen, oro för hur maken klarar sig, sorg över vad de ställt till med och förhoppningar om att bli förlåtna.

Christina Kellberg är journalist och författare. Hon arbetade i 40 år som reporter på Dagens Nyheter och har sedan dess gett ut boken Kupongtjuven, som handlar om hennes mormor, romanerna Flickan och hunden och Ellen. Tillsammans med Christer Lindarw skrev hon hans biografi This is my life.

Inbunden 256 s.
Utgivningsår 2021
ISBN 978-91-7844-447-2