En bok från Gidlunds förlag

Marie Selander, Emma Gustafsson, Frida Herchenröther & Linnéa Lindbom:  Herrarnas kalas - och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna.  

När musikern och författaren Marie Selander flyttar till Eskilstuna 2017 engagerar hon sig genast i det lokala musiklivet. På scener och bland arrangörer finns det nästan bara män - likaså på samlingsskivor, jubileumskonserter och på listor över viktiga artister. Var finns de kvinnliga musikerna?

Tillsammans med de lokala kulturarbetarna Emma Gustafsson och Frida Herchenröther börjar hon leta efter kvinnor som spelat, komponerat, turnerat, övat och kämpat om utrymme. Förminskade, objektifierade eller bortglömda. Stadens musikliv verkar ha varit ett riktigt "herrarnas kalas" för att citera en av de 50 kvinnliga musiker som författarna har intervjuat.

Här finns nu en riktigt intressant historia om kvinnliga restaurangägare, damorkestrar, kapellmästare, dragspelsdrottningar, pianister och jazzmusiker. Om sångerskor, punkare, proggare, popsnören och rrriot-girls från 1900-talets början och ända in i framtiden.

Möt dragspelarna Anna Wingman och Majken Carlsson, jazzsångerskan Anni-Frid Lyngstad, schlagerstjärnan Towa Carson, pianisten Astrid Jansson, punkbandet Tina Tarm och kvinnorna i 90-talets popstad där över 200 band repade. Möt också flera av de unga musiker som jobbar hårt för att gjuta nytt liv i musikstaden Eskilstuna. De har mycket att berätta!

Danskt band 272 s.
Utgivningsår 2022
ISBN 978-91-7844-477-9